Duurzaamheid Le Soulelial

Marga en ik streven er naar om ons Paradijsje zóveel als mogelijk duurzaam te maken.

1. Gescheiden afval in de garderobe (bij de hoedenwand): glas-plastic-blik-papier (kan gratis boven bij de watertoren gebracht worden).

2. Groenafval: kan in de houtwallen die we onder de jeu de boules baan en boven de wijngaard hebben gemaakt. Deze houtwallen zorgen goed voor de biotoop, alle groenafval kan erin.

3. Ons riool gaat via drie separate ‘bac à graisse’ en een grote fosse septique (septic tank) naar een groot filter systeem (zo groot als een zwembad van 5 x 9m), onder het voetbalveldje en daarna via drainage buizen als schoon water terug de natuur in. Vandaar in de wc’s alleen dat wat in de wc’s terecht moet komen graag.

4. Het warme water voor de douches, de wastafels en de afwas komt van twee thermodynamische boilers. Deze halen de calorieën waarmee ze het water verwarmen uit de temperatuur van de buitenlucht (omgekeerde ijskast). Hiermee besparen we 75% elektra. De 25% benodigde elektra komt van de fotovoltaïsche panelen onder het zwembad. Van de zon. In de zomermaanden als het heel warm is, komt de gekoelde lucht automatisch op de eerste verdieping overdag. Dus als het heet is en je wil het binnen iets koeler houden, houdt dan de deuren en eventueel ook de luiken dicht. We hebben op veel ramen buitenluiken én een aantal binnenluiken.

5. Omdat wij heilig geloven in een gezond binnenklimaat, waarbij isolatie zoals luiken prima is en we bij alle open haarden kleppen hebben laten maken, hebben we geen dubbel glas geplaatst. De komende jaren bekijken we of we dat aanpassen of niet. Gezonde ventilatie in balans met isolatie onderzoeken we proefondervindelijk, en dat gaat steeds beter.

6. De muren zijn op veel plekken ruim 1 meter dik en geven een unieke isolatie.

7. Het warme water van de thermische panelen onder het zwembad zorgt ervoor dat aan de randen van het seizoen het zwembad op temperatuur blijft.

8. De batterijen die geladen worden door de fotovoltaïsche panelen slaan de overtollige elektriciteit op als er op zonnige dagen veel elektrische energie gemaakt wordt. We willen het liefst in 2024 of 2025 van het grid af en zijn dat nu aan het monitoren.

9. Laatste stap (voorlopig) is dat we de infrastructuur om regenwater op te vangen nu klaar hebben en vanaf 2025 met ons eigen water van onze daken het grijze water (wc’s, tuinbewatering en zwembad) volledig circulair willen realiseren.

10. Tot slot: je ziet in de tuin ‘vormen’ die we niet maaien (alleen 1x per jaar in november met de bosmaaier afhalen en laten liggen). Hierdoor geven we volgens het permacultuur principe onze biotoop de ruimte om volledig te ontplooien: vlinders en bijen etc. zien we steeds meer. Vandaar ook de blauwe Bijenkorf boven aan de wijngaard: deze is voor de bijen. Móchten ze ooit teveel honing maken dan proeven we het graag, maar in principe is het huisje voor henzelf.

Ps: op ons hele terrein gebruiken we geen onkruidverdelger, geen roundup en geen kunstmest. We zijn in 2022 begonnen om zelf brandnetel extract (purin d’ortie) te maken als voedingssupplement voor bloempotten en wijngaard. En nu gaat u lachen: in de tuin en voor de wijngaard, als we er zijn (en dat is steeds meer), 3x per dag de prachtige stilte onderbreken met een kwartiertje… muziek… heel zacht, de vogels zingen mee…