Heeft u wel eens gehoord van François La Rochefoucauld? Wij van Luxevakantiehuis-dordogne.com ook niet. Hertog François was duidelijk van voor onze tijd. Hij schreef ooit: “Wanneer men de rust niet in zichzelf vindt, is het nodeloze moeite haar elders te vinden.”
Dat was nog in de zeventiende eeuw! In de 21-ste eeuw moet je na de komma schrijven: “loont het zeker de moeite die in de Dordogne te vinden.”

Waarom zo’n hoogdravend begin van onze blog? Dat is snel verteld. Kort geleden kregen we een bijzonder telefoontje. “Heeft u ook iets zonder kinderen”, vroeg de man. Alsof wij standaard bij elke woning een bolderwagen met klein grut leveren. “Hoe bedoelt u”, vroeg Zsuzsi zo voorzichtig mogelijk. De laatste dertien jaargangen van Ouders van Nu hebben ons in Chalais namelijk niet bereikt.

“Ik word gek van kinderen. Dat lawaai. Vreselijk. Ik wil daarom rust. Absolute rust”. Gelukkig zijn wij beiden geschoold in de telemarketing. Een dreigend afhaak-moment! Een opmerking als deze is dan dodelijk: “Ach mijnheer, die Franse kinderen zijn echt schatjes. Anders dan in Nederland leren ze op school nog hun mond te houden”.

Wij kennen onze telemarketing klassiekers: Meedenken met de potentiële klant. “Woont u in een kinderrijke omgeving”. Dat bleek zwak uitgedrukt. Naast de woning van de man was een kinderdagverblijf en op de hoek van de straat een basisschool. Wij betoonden ons medeleven. Want zeg je: “Nou mijnheer, kom dan begin juli vooral naar de Dordogne, want dan is het hier nog lekker rustig”, dan spreek je de waarheid. Maar wel als een opdringerige ‘pushy’ sales representative. Zo’n klant hangt dan razendsnel en teleurgesteld op.

Nee, de goede reactie is: ”En al die ouders van de achterbank-generatie parkeren natuurlijk met ronkende motor voor uw deur”. De zucht van verlichting was duidelijk hoorbaar. “U woont natuurlijk niet naast een school”. Dat konden we beamen. Onze dochter zit daarom elke dag een half uur in de schoolbus.

Het was tijd voor de deal. “We hebben goed nieuws voor u. Alle 52 huizen op onze site zijn kindervrij. Gegarandeerd. Het dichtstbijzijnde kind is doorgaans tussen de 100 meter en 10 kilometer van u verwijderd. Maar, al onze huizen zijn zeer kindvriendelijk. Mochten er kennissen met kleine aanhang op de stoep staan; u heeft geen kind aan ze.

Maar haast u, de eerste twee weken van juli zijn nog rustig. Daarna adviseren we u de Périgord Vert. Zeker in vergelijking tot de Périgord Noir. Daar komt u op drukke plaatsen wel kinderen tegen. Bijvoorbeeld in Sarlat-la-Canéda. Meestal vinden ze dit oude middeleeuwse stadje niets en gaan jengelen en dreinen om een ijsje. Nergens anders ziet u in de Dordogne zoveel ouders per hectare die hun kroost de nek om willen draaien”.

“Hallo? Bent u nog aan de lijn?”.
“Sorry, ik ben nog nooit zo goed geïnformeerd. Ik ga snel boeken. Heel hartelijk bedankt”. We bedankten de man hartelijk, maar verzwegen wijselijk dat goede informatie kinderspel voor ons is.

Zsuzsi en Floris