Tijden veranderen! Klaagden ‘we’ vroeger over koude en regen. Anno 2023 zijn hitte en droogte een rijke inspiratiebron om in alle toonaarden te steunen en te kreunen. Wij van Luxe Vakantiehuis Dordogne willen u graag een heerlijke vakantie bezorgen. Dus hier een aantal coole tips om het hoofd en huis cool te houden.

Tip 1: Doe als de (oude) Fransen.
De oude Fransozen zijn ideale ‘role models’. Boodschappen doen ze ’s ochtends. Lopen bij voorkeur in de schaduw. Tussen 13.00 en 17.00 blijven ze binnen. Houden de luiken gesloten. Geven dan geen thuis. Liefst zo lang mogelijk. Want het diner begint bij voorkeur pas om 20.00. Inmiddels wordt de temperatuur weer aangenaam. Snel nog een goed gesprek met de buurman/vrouw/anders. Een lekker glaasje. Tegen middernacht is de ‘bonne nuit’ dan echt wel weer te harden. Geloof ons: al honderden jaren een bewezen succes in de Dordogne.

U bent nog veel te jong? Lees dan vooral verder.

Tip 2: Lang leve de l’ombre (schaduw).
De zon is voor vele vakantiegangers een welkome gast. Maar in de Dordogne is de zon zomers vaak een permanente bewoner. Logisch dat de Fransen de zon niet overal toelaten. Daarom luiken voor de ramen. (Dikke) gordijnen dicht. Zonneluifels. Grote bomen. Met daaronder stoeltjes en banken. Lang leve de l’ombre! Want zo noemen de Fransen de schaduw. Logisch dat de plekjes in de schaduw zeer geliefd zijn. Zonaanbidders op een Frans terras zijn meestal toeristen. Kortom, word Fransoos/Française: kies voor de schaduw!

U bent standaard dynamisch en actief? Dat kan hier niet 24/7.

Tip 3: Siësta 13.00 – 15.00.
Voor de warmste uren van de dag hebben de Fransen een prima oplossing: “Laissez-faire”. Laat even de boel de boel. Telefonisch contact geschiedt uitsluitend via antwoordapparaten. Ons advies: maak u niet druk tijdens deze uren. Accepteer dat niemand reageert. Gun uzelf een heerlijke siësta. Zet het heilig moeten on hold. Dut ook lekker weg. Geloof ons: het is zo zalig ontstressen. Wedden dat u om 16.00 wakker wordt?

O.K. u plukt de dag bijvoorkeur op alle uren?

Tip 4: Houd het hoofd COOL.
Boft u even. Frankrijk is het land van de Haute Couture. Aan fraaie hoofddeksels is hier daarom geen gebrek. In alle materialen, maten en stijlen. Laat daarom uw New York Yankees-petje thuis. Koop een strohoed. Heerlijk luchtig en past bij elk luxe vakantiehuis in de Dordogne. Vooral warm aanbevolen voor (langzaam) kalende huurders. Vergeet niet: een zonnesteek leidt vaak ook tot een oververhitte vakantie.

Dat smaakt naar meer coolness?

Tip 5: Houd ook de rest van het lichaam koel.
Een makkie! Al onze luxe vakantiehuizen hebben een zwembad. Een regelmatige plons garandeert een optimale warmte- huishouding. Refroidissement total du corps. Bent u niet meer zo’n plonzende Tarzan? De voeten in een opblaasbaar kinderbadje is anno 2023 ook cool. Voeg wel regelmatig ijsblokjes toe. Het kan ook zonder water: wijde (katoenen) kleding. Er is geen Française met minder dan drie zomerjurken in de kast.

Dat is toch helemaal niet cool!

Tip 6: Een kopje lauwwarme thee.
U heeft helemaal gelijk. Deze tip is absoluut niet cool. Maar, een koele dronk heeft slechts een tijdelijk effect (ja, trekt u gerust een vies gezicht). Een kopje lauwwarme thee doet wonderen. Heus, het helpt om het lichaam af te koelen. Zeker voor het slapen gaan! Beschouw deze tip daarom als laatste hulpmiddel. Als de ijsblokjes op zijn, de koelkast staakt en u maar niet in slaap kunt vallen, terwijl de haan al begint te kraaien.

A propos, slapen gaan…

Tip 7: Geef uzelf niet bloot.
Alles uit en daarna het licht? Niet doen! Zelfs de Cro Magnon sliep 15.000 jaar geleden al met een dierenvelletje om. Trek een lang T-shirt aan. Een dun laagje stof absorbeert het zweet. Of slaap onder een laken. Woelen en draaien hoeft dan niet meer. Onder de voorwaarde dat u overdag de luiken voor uw slaapkamer gesloten had. Of minimaal de gordijnen dicht had. Net zoals de ramen.

Mais non… heeft u vergeten de zon buiten te houden???!!!

Tip 8: Maak zelf een Dutch Airco.
Is uw slaapkamer toch nog snikheet? Daar heeft Luxe Vakantiehuis Dordogne een prima oplossing voor. Een Dutch Airco. Plaats voor een huis-tuin-keuken ventilator een bak of een fles met ijswater. Zet de ventilator aan en een verkoelende koude luchtstroom komt op gang. Nog een voordeel: muggen haten koude lucht!

Kortom, kies in de Dordogne voor 100% Cool.

Tip 9: Behandel uw huis als een koelkast.
Geachte lezer, u heeft de basics van een coole vakantiewoning al lang begrepen. Behandel uw huis als uw koelkast. Houd de zon buiten. Houd deuren, ramen en luiken zoveel mogelijk gesloten. Een kleine beetje ventilatie met een rustig draaiende fan is meestal al voldoende. En als u wilt luchten, doe het dan ’s ochtends, vroeg! Om 06.00 is het lekker cool. Even een kwartiertje lekker laten doorwaaien. En Klaar is Kees.

Oeffff, waren we bijna vergeten te melden.

Tip 10: Acclimatiseer.
Zelfs het coolste lichaam heeft tijd nodig om te acclimatiseren. Ons advies voor de eerste dagen: “Rustig aandoen”. Wennen aan het weer in de zomerse Dordogne kost tijd. Vergeet niet: U BENT OP VAKANTIE. Geloof ons: na een week zet u niet meteen de airco aan als u vers stokbrood bij de boulanger gaat halen. Het bewijs dat u goed bent aangekomen. Wij wensen u een cool verblijf in alle opzichten.

À bientôt,
Zsuzsi en Floris