Ook wij hebben kritische lezers. Laatst vroeg iemand: Wat betekent eigenlijk ‘Bien tot’. Ik had geen Frans in m’n pakket. ‘Bien’ is goed, dat weet ik. Maar ’tot’? Dat zegt me niets. Is dat de afkorting van ’totaal’? Dan betekent ‘bien tot’ zoiets als, ‘alles is hier goed’. Zit ik er ver naast?

Welnee, zeiden wij, in de Dordogne is alles OK. Alleen is het niet ‘bien tot’, maar ‘à bientôt’. Dat betekent ’tot spoedig’. Er volgde een korte stilte. En toen vroeg de kritische lezer: “Waarom ben je er zo zeker van dat ik spoedig kom?”
“Nou” zeiden wij, “omdat we hele goede argumenten hebben! Zullen we de proef op de som nemen? De nazomer van 2022. Wedden dat het gaat kriebelen?” En we begonnen de laatste nieuwsbrief voor te lezen.

Geniet van de nazomer van 2022
Wij hebben makkelijk praten. We wonen hier al 21 jaar. U kunt ons gerust geloven: de nazomer is de mooiste tijd van het jaar. Om te beginnen het weer.

1. De nachten gaan van zwoel naar koel. Woelen van de warmte hoeft niet meer.

2. De rust keert terug. Heel Frankrijk is weer naar school of aan het werk. Ontstressen gaat dan nog sneller.

3. De terrassen hebben weer plaats. De obers hebben weer tijd (en vaak een beter humeur). De koks bewijzen weer dat Frankrijk het land van de Haute Cuisine is.

4. Parkeerplaatsen zijn voor het uitzoeken. De meeste toeristen zijn weg of komen weer op de fiets.

Wij horen u nu zeggen: Maar waarom zouden wij nu juist moeten komen.

5. De verhuurprijzen vallen altijd eerder dan de blaadjes in de Dordogne. De prijsverschillen met het hoogseizoen zijn aanzienlijk. Soms zelfs 50%. Kijk maar op onze site.

6. Heen- en terugreis zijn grotendeels file-vrij (mits u om Parijs rijdt en niet er dwars doorheen). Vliegen? Op Bergerac wordt weer driftig geland. Vaak met koffers!

U bent nog niet overtuigd? Dan tappen we uit het vaatje: “Doe eens iets anders, doe eens gek”.

7. Huur eens een chateau! Wedden dat u dat nog nooit gedaan heeft. Maar hoe leuk is zo’n locatie voor een 25 jarige bruiloft, de 5e diës van de jaarclub of als eindbestemming van de Tour de la douce France van de Fietsclub ‘De Pedaalridders’.

8. U heeft het liever fiscaal aantrekkelijk? Nou, wat dacht u van de jaarlijkse op de hei sessie te verplaatsen naar de Dordogne met partners? De hei in de Dordogne biedt u nieuwe vergezichten!

9. U werkt alleen? Nou, Home Office is ook in de Dordogne mogelijk. U aan het werk. Partner en kinderen dolle pret. Uw work/life balance wordt uw nieuwe visitekaartje.

10. Tenslotte; U bent op zoek naar een nieuwe liefde. Schaam u niet; het komt in de beste families voor. Wij zijn al jaren verliefd op de Dordogne. De eerste keer lijkt misschien eng. Geloof ons, de Dordogne is een blijvertje voordat je het weet!

Zo, tien bewijzen waarom Luxe vakantiehuis Dordogne altijd vol overtuiging afsluit met “À bientôt”. Al was het alleen maar om te boeken. Voor 2022 of 2023! U mag het zeggen.

Tijdens het voorlezen had onze kritische lezer al spontaan gereageerd. Met ‘Goh’s’, ‘Tjee’s’ en ‘Is dat echt zo’? Een goede basis voor een leuk nagesprek. Hij eindigde met: “Ik zeg niet ‘à bientôt’, maar wel ‘misschien tot volgend jaar’. Dat klonk ons als muziek in de oren. Daarom lieten we de vertaling achterwege: mais peut-être à l’année prochaine.