De Dordogne inspireert. Neem Les Jardins du Manoir d’ Eyrignac. Misschien wel de mooiste tuinen van Frankrijk. Een schoolvoorbeeld van de klassieke Franse tuinarchitectuur. Streng geometrisch aangelegd rond een fraai landhuis, dat al sinds de 17e eeuw in familiebezit is. Groene vingers en een passie voor kunstig snoeien zitten onlosmakelijk in hun DNA.

Een van onze gasten, een nogal multitaskende marketing manager, combineerde het nuttige met het aangename. Gratis ideeën opdoen voor zijn nieuw aan te leggen tuin in een kale steppe in Almere. De man, Robert, keerde nogal onthutst van dit ‘landjuweel’ terug. Zoveel keurig gerangschikte schoonheid was blijkbaar nog nooit op zijn netvlies neergedaald.

’s Avonds, na enkele plezierige glazen, volgde de openbare ‘coming out’. Hij moest eerlijk erkennen dat het veelvuldig door hem gebezigde gezegde ‘met de Franse slag’ volkomen onterecht was. Fransen zijn ware meesters in de geordende schoonheid. Zijn Belgische partner Angelique hoorde ‘Robèèèrt’ met een glimlach aan en stelde meteen voor om nogmaals naar Eyrignac af te reizen voor de Pique-Niques en blanc. Een chique tuinfeest voor vroegere hippies die in goede doen waren geraakt.

Enkele dagen later leek Robèèèrt werkelijk een ander mens te worden. Hij begon de dag niet meer met het checken van zijn mail, maar met een gang naar de Boulanger. Het ontstressingsproces was ook bij hem op gang gekomen. Een veelvoorkomend natuurverschijnsel, dat in alle locaties van Luxevakantiehuis-dordogne.com te aanschouwen is.

De laatste week van hun verblijf in de gite brak aan. Tijd voor de evaluatie met een goed glas. Wij, Zsuzsi en Floris, waren best nieuwsgierig hoe de Nieuwe Franse Slag op Robert had ingewerkt. Vol trots toverde hij op zijn iPad de eerste ontwerpen voor zijn nieuwe tuin in Almere.

Net op het moment dat wij onze blijdschap wilden tonen over de ontstressende werking van de Dordogne, sloeg Robert toe. “Ja, Zsuzsi en Floris, ik heb ook eens naar jullie site gekeken”. Hij pauzeerde op dezelfde manier zoals een CEO een massa-ontslag gaat aankondigen. “Wat ik mis, is een aanpak, een visie, die ik wel meteen ontdekte in Eyrignac.”

Wij waren met stomheid geslagen. De meeste bezoekers van onze website zijn vooral geïnteresseerd in de vakantiehuizen. H e l e m a a l fout. “Anno 2017 kan geen enkel bedrijf zonder een onderscheidende aanpak”, betoogde Robert. Er volgde een discussie van twee uur. Na enkele goede flessen beloofden we onze gasten plechtig hun adviezen ter harte te nemen.

Vorig jaar rond de Kerst ontvingen we een leuke kaart uit Almere. De contouren van een Nederlandse variant van de Allée des Charmes waren zichtbaar. Onderaan de kaart had Robert geschreven: “Hoe is het met jullie aanpak?”. Zsuzsi en ik schreven terug: “Prima”. Zie hier de 4 P’s. Helemaal volgens de Nieuwe Franse Slag.

Zsuzsi en Floris