Kortgeleden zijn wij geïnterviewd voor een artikel over ondernemen in Coronatijd. Een aantal van onze antwoorden willen we graag met u delen. Zo krijgt u een onverwacht kijkje in de ziel van de mensen van Luxe Vakantiehuis Dordogne.

Wat betekent Corona voor jullie bedrijf? Liefst in één woord.
Floris: Ontzettend veel onrust bij huurders en verhuurders. Nog nooit zoveel moeten omboeken. Maar ook geruststellen. Dus eindeloos veel telefoontjes.
Zsuzsi: Je vergeet de soms wel 120 mailtjes per dag. Elke televisietoespraak van Macron leidde tot een lawine van reacties. Overigens elke nieuwe maatregel van Mark Rutte en Sophie Wilmès had hetzelfde resultaat. Het was soms doodvermoeiend. Maar tegelijkertijd een heel bijzondere tijd.

Oh ja? Hebben jullie ook hoogtepunten beleefd?
Floris: Ja zeker! Er zijn gelukkig ook veel aardige en nette mensen. De sportiviteit van de verhuurders zal ik nooit vergeten. We hebben zo vaak bij hen moeten aankloppen om huurtermijnen te wijzigen en betalingen uit te stellen. En steeds was alles geen probleem. Problemen kunnen oplossen geeft een kick.
Zsuzsi: Ook de meeste huurders waardeerden onze inspanningen. Al was het soms wel een enorm gedoe met ‘geld terug’. In de hele branche overigens. Je herinnert je vast wel de vouchers. Gelukkig hebben wij iedereen tevreden kunnen stellen. Maar in 2021 gaan we het anders aanpakken.

Wat gaat er in 2021 dan veranderen?
Zsuzsi: We gaan de problemen ‘voor’ zijn. We introduceren “Corona-stress-vrij huren”. Je kunt je boeking wijzigen als je door overheidsmaatregelen niet naar je vakantiewoning kunt afreizen.
Floris: Of er gedurende de huurperiode niet kunt verblijven. De zogeheten codes oranje en rood. Het probleem is echter, dat elk land ook een andere invulling aan die codes geeft. Dus hebben we gezegd ‘de overheidsmaatregelen’. Het maakt niet uit of de Franse, de Belgische of de Nederlandse overheid je vakantieplannen torpedeert. Je kunt altijd omboeken. Tot 28 dagen vooraf.
Zsuzsi: Word je in die laatste 28 dagen overvallen door de maatregelen van de overheid, dan helpen we deze huurders natuurlijk ook. Alleen kunnen we niet 100% garanderen dat we in korte tijd een perfecte oplossing hebben.

Wat kost Corona-stress-vrij boeken?
Floris: Niet zo snel! Het concept van Corona-stress-vrij boeken moeten we nog ter goedkeuring aan al onze huiseigenaren voorleggen.
Zsuzsi: Het is ook in hun belang dat er verhuurd wordt. Maar tegelijkertijd begrijpen ze heel goed dat je in Coronatijden, extra flexibel moet zijn. Anders boekt er niemand.
Floris: Kijk Corona-stress-vrij boeken is eigenlijk een verzekering op het boeken. We brengen € 95,00 administratiekosten in rekening als je er gebruik van moet maken. Want ik verzeker je, het omboeken kost veel tijd.
Zsuzsi: je gelooft het niet, maar we hebben omboek-dagen gedraaid van 07.00 – 23.00 uur. Dat houd je een paar weken vol. Geen seizoen.

Hoezeer bedreigt Corona jullie business?
Floris: Dat is nou juist het gekke. We hebben een uitstekend jaar gedraaid. Het voorseizoen was hopeloos, maar daarna ging het pijlsnel omhoog.
Zsuzsi: We hebben ook geluk gehad. Het departement Dordogne is een van de Corona-veiligste plekken van Frankrijk. Het is hier dunbevolkt en mensen houden zich hier goed aan de regels. Dat kregen de Fransen ook in de gaten. We hebben heel veel boekingen van hen gekregen.
Floris: Dat klopt. We hebben zelfs nog snel een aparte campagne voor de Franse markt gemaakt. En onze website van een derde taal voorzien: Frans.

Dus jullie horen bij de survivers?
Zsuzsi: Economisch zeg ik ‘ja’. Maar alsjeblieft niet nog zo’n jaar! Op je wenkbrauwen lopen is niet gezond.
Floris: Het zou mooi zijn als Europa nou eens uniforme maatregelen uitvaardigt. Daar zou iedereen blij mee zijn!
Zsuzsi: Zoals gezegd, we hebben ook het geluk, dat we alle verhuurders persoonlijk kennen en dat veel huurders elk jaar bij ons terugkomen.
Floris: Ik wil niet de filosoof uithangen, maar ik zou zeggen ”Surviven doe je niet alleen”.