Heinz Rühmann, een destijds zeer bekende Duitse filmster, zei eens: “Voor vakantie zijn twee recepten die succes verzekeren. Ze moet helemaal anders zijn dan anders. Of precies als altijd.” Zijn woorden hebben in de Dordogne nog niets aan zeggingskracht verloren. Beide categorieën vakantiegangers zijn ruim vertegenwoordigd in ons klantenbestand.

De precies-als-altijd-vakantiegangers zijn vooral gecharmeerd van de woorden ‘vast & zeker’. Zij hebben hun vaste luxe vakantiehuis, van waaruit tal van vaste adresjes gemakkelijk bereikbaar zijn. Zekerheid is een must. Risico’s op teleurstellingen? Maximaal 0,1%! Hun vakantie is te kostbaar om verpest te worden door lekkende kranen en weigerende koelkasten. “Kan ik ervan op aan Zsuzsi, dat alles weer goed geregeld is? ”Oui Madame. Maakt u zich geen zorgen. Alles is geregeld. Bon voyage, à bientôt”. (Nu begrijpt u waarom we ‘à bientôt’ onder luxevakantiehuis-dordogne.com schrijven. U kunt bij aankomst direct in de hoogste versnelling vakantie gaan vieren).

De tweede categorie, de helemaal-anders-dan-anders vakantiegangers kiezen ook voor zekerheid. Inderdaad, dat het helemaal anders is dan thuis. “Heeft u echte kastelen te huur?” (Op een toon van: “Doet u er voor de kinderen nog wat roofridders bij”) Antwoord: “Ja, bijvoorbeeld Chateau La Rhue. Of iets heel anders? Wat dacht u van een watermolen, Moulin de Coutille?” Zonder te overdrijven: twaalf jaar vragen over vakantiehuizen beantwoorden heeft ons tot betrouwbare VVV-baliemedewerkers gemaakt.

“We zoeken rust? Hoe is dat in de Dordogne, Floris?” “Maakt u zich geen zorgen, mijnheer. In Nederland wonen 13x meer mensen per vierkante kilometer. In de hele Dordogne (zo groot als 1/3 van Nederland) wonen evenveel mensen als in Nijmegen. Zelfs 30.000 minder dan in Luik”. Zulke cijfers scoren enorm bij de grootstedelijke agglomeratie bewoners. Onze antwoorden over het weer leiden steevast tot beschaafde ‘waauws’. Zeker de temperaturen in voor- en najaar winnen het met 4 à 5 graden van de Pays-Bas en de Belgique. Wij kennen ook geen mensen in de Dordogne die schatrijk zijn geworden met de verkoop van winterjassen.

Er is echter een categorie vragen, die ons vroeger in gewetensnood bracht. “Zegt u nou eens eerlijk, wat is nou de beste tijd voor de Dordogne?” (alsof we doorgaans uitsluitend oneerlijke verkooppraatjes verkondigen). Inmiddels hebben wij een waterdicht antwoord op die vraag. “Het hele jaar. Daarom wonen we ook in de Dordogne”. Zsuzsi geniet vooral van het voorjaar als de wisteria (blauwe regen) uitbundig bloeit. Onze kinderen konden niet wachten op de lange zomers met de dito avonden. Terwijl Floris zijn keuze voor de Dordogne bevestigt ziet in het goede leven, dat in de Dordogne vier jaargetijden telt.
“Nee” zeggen we altijd, “met nog tien paarden krijgen ze ons nog weg uit de Dordogne”.
Dat menen we ook. Eerlijker kunnen we het niet zeggen!

Zsuzsi en Floris