December in Frankrijk doorbrengen heeft als Nederlands gezin zo z’n voordelen. Sinterklaas kent niemand.
De Zwarte Pieten discussie evenmin. Moeizaam rijmwoorden zoeken op luxe vakantiehuis Dordogne (een vakantie zonder bonje, of vergeet niet de eau de cologne) is voorbij.
Het kerstfeest wordt hier heel efficiënt in één dag gevierd. Père Noël bezorgt de pakjes gewoon thuis via de voordeur. Père Fouettard, de hulp van de Kerstman die weet of kinderen stout zijn geweest, heeft vooraf de juiste namen op de pakjes geschreven. Kerstkaarten schrijven hoeft daarom ook niet. Hooguit een kaartje voor Bonne Année.
Toen wij nog in Nederland woonden moesten wij in december over een extreem lange adem beschikken. Logisch dat het Bruto Nationaal Product tussen Kerst en Oud en Nieuw in de Pays-Bas verwaarloosbaar is. Ligt het hele land dan voor apegapen? Geenszins! Meestal is er nog één hete aardappel van het kerstmaal blijven liggen. Waar-gaan-we-volgend-jaar-met-vakantie-naartoe?
Menige ‘dinde aux marrons’ (kalkoen met kastanjes) wordt verorberd terwijl alle tafelgenoten enthousiast meediscussiëren over de oervraag: Moet je nu de Vroegboekkorting pakken of juist rustig de Last Minute aanbiedingen afwachten.
De doelgroep van luxevakantiehuis-dordogne heeft meestal ook de kaasplank en de bûche de Noël op het menu prijken. Deze disgenoten kiezen voor een brede oriëntatie. Bijvoorbeeld de Frankrijk Reis Special van de Elsevier (wij staan daar vanzelfsprekend met een attractieve lezersaanbieding in). De huurders van luxevakantiehuis-dordogne zijn namelijk absoluut geen premiejagers. Zij speuren naar exclusiviteit en originaliteit en nemen alle tijd om zich uitvoerig te oriënteren. Vanzelfsprekend wordt Monsieur Google overladen met zoekopdrachten.
Maar er zijn meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld de vakantiebeurs.nl. Tevreden stelden wij daar vorig jaar vast dat het Frans Verkeersbureau nauwelijks aandacht besteed aan de Dordogne. Het gevaar voor massatoerisme bestaat niet. Wij namen de proef op de som en vroegen naar een Guide de Périgord. Zo’n folder bestaat zelfs niet. We kregen slechts een URL http://www.guide-du-perigord.com/fr/.
Het antwoord op de Dordogne-hamvraag is daarmee nog steeds niet gegeven. De vraag die ons jaarlijks talloze malen gesteld wordt. Vooral door ouders met kinderen uit de leeftijdsgroep 12 – 18. “Is er wifi aanwezig?” Hun kinderen werken slechts mee aan hun tijdelijke deportatie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat er in de luxe vakantiewoning wifi is. Contact met de friends en de volgers is van levensbelang, nietwaar? Natuurlijk zijn er ook pa’s en ma’s die 24/7 onmisbaar zijn op hun werk. Het is onze ervaring dat een verblijf in de Dordogne wonderen doet. Na drie dagen willen ze geen besognes meer. Hoe moet je anders genieten van de Monbazillac of Saussignac?
Voor ons, Zsuzsi en Floris, zijn de wintermaanden daarom vraag-antwoord maanden. In alle bescheidenheid: bij een Dordogne Quiz zouden we minimaal de halve finale halen. Mits de vragen maar gaan over verborgen plekjes, onontdekte uithoeken, geheime adresjes en je-rijdt-er-heel-gemakkelijk-aan-voorbij locaties uit de Dordogne.
Wij wensen alle lezers daarom een stressvrije en vooral snelle speurtocht naar het antwoord op de vraag: waar gaan we komend jaar met vakantie naartoe? Wij weten het al!
Zsuzsi en Floris